Open Monumentendag 2018

Op 8 september 2018 vond Open Monumentendag plaats. De Open Monumentendag werd weer georganiseerd door onze vereniging met inzet van 45 vrijwilligers. Er deden dit jaar 23 monumenten mee, waaronder (waarschijnlijk voor de laatste keer) de Zilverfabriek.

College van B&W bezoekt dorpsboerderij Molenlaan 5

Voorafgaand aan Open Monumentendag werden er in Leiden en omstreken een aantal lezingen georganiseerd. Onze vereniging heeft daar ook aan meegedaan door middel van een goedbezochte lezing in Museum Voorschoten, waar Martine van de Wielen sprak over de nieuwe trekweg langs de Vliet.

Tijdens Open Monumentendag zelf was het weer gelukkig goed en onze vrijwilligers hebben met groot enthousiasme zo’n 6500 bezoekers mogen verwelkomen bij de verschillende monumenten.
De absolute topper dit jaar was Huize Bijdorp, waar tussen 13:00 en 17:00 meer dan 1000 bezoekers werden geteld.

We hebben ook weer het college van B&W een uur mogen rondleiden langs verschillende monumenten in het centrum: Koopmanswelvaren, het Verzamelpandje, Molenlaan 5 (zie foto), Treubstraat 21-23 en tot slot de Oude Pastorie. Het is goed om te zien dat ons college zo’n belangstelling heeft voor het erfgoed in Voorschoten.
Al met al weer een geslaagde Open Monumentendag, zoals ook bleek uit de geanimeerde evaluatiebijeenkomst met de vrijwilligers in het Museum Voorschoten. Speciaal voor de vrijwilligers is er op donderdag 25 oktober nog een excursie naar Huize Bijdorp.

Een nieuwe voorzitter van de commissie Open Monumentendag

Bart van Oirsouw heeft vele jaren Open Monumentendag georganiseerd en gecoördineerd. Voorwaar een hele prestatie om op de dag zelf, als duizenden bezoekers de Voorschotense monumenten gaan bezoeken, alles voor elkaar te hebben. Afspraken met de bewoners en eigenaren van de gebouwen, vele vrijwilligers geworven en geïnstrueerd, contact met scholen, met de gemeente, met andere organisaties. Zonder organisatietalent en doorzettingsvermogen is zoiets niet mogelijk. Het was dus even slikken toen Bart aankondigde dat hij toe was aan iets anders. Het goede nieuws is dat Bart een opvolger heeft gevonden voor deze uitdagende opgave. Marco van der Meij is bereid het stokje van Bart over te nemen en OMD 2019 zal organiseren.

Marco van der Meij
coördinator OMD
monumenten@oglv.nl