Activiteitenprogramma 2018

24 maart: Rondleiding Bibliotheca Thysiana te Leiden
Locatie: Rapenburg 25, Leiden (hoek Groenhazengracht)
Aanvang: 11 uur
Aanmelden via email: m.reinsma@planet.nl voor 14 maart 2018.
Contactpersoon: Marijke Reinsma, telefoon 071-5617290.

Voor leden van de OGLV is deelname aan deze excursie gratis. Niet-leden betalen ter plaatse 5 euro contant aan de OGLV-vertegenwoordiger.
Wij krijgen een rondleiding door het gebouw die ongeveer een uur zal duren. Een waarschuwing: deze excursie is niet geschikt voor mensen die moeite hebben met lang staan of traplopen.
De groep kan uit maximaal 20 personen bestaan. Vermeld bij uw aanmelding behalve uw naam, adres, telefoonnummer en emailadres ook of u wel of geen lid van de OGLV bent. U ontvangt na aanmelding een bevestiging. U hoort dan of u als deelnemer genoteerd bent dan wel op een wachtlijst gezet bent omdat het maximum aantal deelnemers bereikt was toen u zich aanmeldde. Als zich deelnemers afmelden, worden aan de hand van de wachtlijst nieuwe uitgenodigd.

Praktische informatie. Eigen vervoer: vanaf het parkeerterrein aan de Haagweg is het ongeveer een kwartier lopen.
Openbaar vervoer: bus 5, uitstappen halte Noordeinde of bus 45, uitstappen halte Breestraat.

De Bibliotheca Thysiana dankt haar naam aan de Leidse jurist Joannes Thysius (1622-1653). Deze bracht in zijn korte leven een grote verzameling wetenschappelijke boeken bijeen over uiteenlopende onderwerpen. Thysius liet in zijn testament vastleggen dat zijn nalatenschap aangewend moest worden voor de bouw van een pand waarin de boekenverzameling ondergebracht zou worden. Dat werd het gebouw aan het Rapenburg, in Hollands-classicistische stijl. Na de oplevering werd de bibliotheek opengesteld voor het publiek. Want in het testament was bepaald dat de bibliotheek moest dienen ‘tot publycke dienst der studie’. De bibliotheek is nog steeds intact en de boeken kunnen nog steeds geraadpleegd worden, zij het niet in het gebouw zelf. De verzameling maakt deel uit van de collectie van de Leidse universiteitsbibliotheek. De Bibliotheca Thysiana behoort tot de top 100 van de Nederlandse monumenten.

De volgende activiteiten zijn gepland. Informatie over aanmelding ontvangt u via onze digitale nieuwsbrieven. 

21 april:  Begraafplaats Groenesteeg Leiden (met inleiding en rondleiding)
Aanvang:13.00 uur

26 mei: Buitenplaats Hofwijck Voorburg
Aanvang:13.00 uur

23 juni: Rondleiding Berkhoutpark

8 september: Open Monumentendag

10 oktober: Paddestoelen wandeling in de Horsten o.l.v. een IVN gids (incl. kinderen)

24 november: Leidse schouwburg achter de coulissen en historie